Hva er yoga?

24131334_10154864854157373_1484300194039943376_n.jpg

Med mitt lille store prosjekt, Yoga For Alle, håper jeg å inspirere deg til å prøve denne fantastiske aktiviteten. Men før jeg starter med hva, hvordan og hvorfor, så skal jeg prøve å forklare hva yoga faktisk er. Det blir kanskje litt mer en forklaring på hva yoga er for meg, men det tror jeg stemmer nogenlunde overens med hva yoga er for veldig mange andre også.

Yoga, veldig enkelt forklart, er en måte å få kropp og sinn til å samarbeide bedre ved hjelp av pusten. Vi gjør positurer for å åpne kroppen så pusten flyter lettere og med det klarer vi forhåpentligvis å ha litt mer kontroll på tankene våre.

Okeeeeey...den forklaringen hjalp ikke akkurat planen min om å få yoga til å virke mindre "svevende". Beklager! La meg prøve igjen ;)

Med yoga er det ønskelig å oppnå:

  • Et mer fokusert sinn
  • Mer empati
  • Et tettere bånd til menneskene/dyrene/verden rundt oss
  • Bedre kontroll på pusten
  • Færre fysiske smerter
  • Mer bevegelighet i kroppen

Den lista kan være uendelig lang hvis man ønsker. Poenget jeg prøver å få frem er at yoga er i utgangspunktet så utrolig mye mer enn den fysiske delen som vi i vesten opplever som yoga. Det er kanskje ikke så rart siden det er mye enklere å fotografere en positur enn det er å fotografere meditasjon.

Leger og behandlere ber pasientene sine om å gjøre yoga for å gjøre ryggen bedre, uten helt å vite at asana (den fysiske delen av yoga) kun er en brøkdel av hva yoga faktisk er. Ja, du vil mest sannsynlig få mindre vondt i kroppen, men det som skjer i sinnet er det viktigste. Arbeidet med sinnet er derimot mye vanskeligere å oppleve med mindre man selv er klar for det. Før den tid kommer, at en selv er åpen og klar, så vil yoga bare virke rart og for rare mennesker.

Jeg håper å kunne gjøre yoga litt mer for hvermannsen og litt mer folkelig med mitt lille prosjekt. Vi skal absolutt gjøre positurer og snakke om pust, kanskje til og med litt chanting etter hvert, men jeg lover å gjøre det så lett forståelig og så lite skummelt som mulig. Håper du henger deg på og prøver noen av utfordringene jeg kommer med etter hvert. :)