Grunner til hvorfor du bør støtte veganeren du kjenner

Det har blitt såpass mange veganere og vegetarianere de siste par årene, at det er veldig sannsynlig at du har en i omgangskretsen din. Her er noen gode grunner til hvorfor du bør støtte vedkommende. 

Vedkommende støtter den største klimaendringen som må gjøres for planeten vår.

- Hvis alle nordmenn har en kjøttfri dag gjennom et helt år, sparer vi miljøet for klimautslipp som tilsvarer utslippet fra 200.000 biler, sier Håkon Lindahl fra Fremtiden i Våre Hender til Dagbladet.

Ca. en femtedel av de globale klimagassutslippene skyldes husdyrhold. I 2007 skrev VG i "Verdens forbruk av kjøtt fører altså til mer klimautslipp enn alle biler, fly, vogntog, trailere, busser og andre transportmidler i verden."

Vi blir fortalt igjen og igjen at vi må redusere kjøttinntaket vårt for å reversere klimaendringene vi ser skje, men det er dessverre ikke alle som klarer det. Endringer kan være skummelt, og for mange så er det slitsomt å måtte lære seg noe nytt. Da er det enklere å avstå fra å gjøre det som er nødvendig, selv om man vet at man burde. Det du syns er slitsomt går derimot utover andre levende vesener som føler smerte, glede og frykt på lik linje med deg. Veganeren du kjenner gjør deg, meg og planeten vår en tjeneste ved å avstå fra kjøttprodukter, og de tar utfordringen med å lære seg å spise og leve på en litt annen måte.

Det er et tegn på empati og sympati.

Å kunne føle med et annet vesen som er ulikt en selv på alle måter, er tegn på mye empati og sympati. Gjør mot andre slik du vil andre skal gjøre mot deg-tanken er en vesentlig del av livet til mange veganere. Vi ønsker ikke å bli torturert og senere spist, og da gjør vi det heller ikke mot andre. Veganere rømmer ikke fra ansvaret vi har for andre vesener og det er empatien i oss som gjør at vi føler oss ansvarlige for å gjøre noe med uretten som skjer på daglig basis. Denne empatien og sympatien vi har for dyr er som regel noe vi også har for mennesker. Det betyr ikke at altetere IKKE er empatiske, men at veganere er MER empatiske. 

Du får smake ny og spennende mat

De aller fleste som går over til å bli veganer bruker mye tid på kjøkkenet. Vi lager ost fra bunn, egne sauser, pålegg osv. Spør om å få komme på middag og smak nye smaker! Eller kanskje du kan lage vegansk mat til vedkommende? Det finnes mange veganske matbloggere der ute som legger ut oppskrifter, så be hen komme en tur og lag ny og spennende mat sammen! Kanskje burgere fra bunn? Eller lasagne uten kjøtt og melk, men men med vegansk ostesaus! PS. Vi spiser ikke kun salat! 

Det har ingenting med deg å gjøre.

Vi er flinke til å støtte minoritetene vi kjenner i deres kamp for å bli hørt. Vi går i tog, legger ut støttende bilder i sosiale medier og tvitrer fine ord. Vi stiller ofte spørsmålet "hva så?" om noen mobber de som ikke er som oss selv.

"Hva så om hen er homofil? Det har ingenting med deg å gjøre!"

"Hva så om hen er utlending? Det har ingenting med deg å gjøre!"

"Hva så om hen har en annen religion enn deg? Det har ingenting med deg å gjøre!"

Hva så om hen er veganer? Det har ingenting å med deg å gjøre!

Vedkommende har ikke blitt veganer for å gjøre livet ditt vanskeligere. Vedkommende har mest sannsynlig blitt veganer pga empatien for dyr, for å bli sunnere, for klima og en hel drøss andre grunner. Vi kjøper laktosefri melk og lager kaker uten nøtter når noen vi kjenner er allergiske eller av andre grunner holder seg unna spesifikk mat, men veganere får sjeldent noe støtte i det hele tatt. Det finnes ikke én eneste negativ ting med å bli veganer, annet mobbingen man får fra familie; en gruppe mennesker som man trodde skulle støtte en i alle valg man tok, spesielt når det er snakk om et så positivt valg. Respektér at andre er annerledes enn deg, så har vi det alle ganske mye bedre her i livet.