Hvor mye er en håndfull nøtter?

“Hvis jeg er sulten så tar jeg ofte en håndfull med nøtter på bussen på vei hjem fra jobb”
— Mange som vil ned i vekt

Ofte med nye PT-kunder, spesielt de som vil ned i vekt, så går vi gjennom hvordan de spiser til daglig. Når vi kommer til delen hvor de skal fortelle meg om snacksen de spiser, så forteller de stolt at det er nøtter som bærer hovedvekta. Og det er vel bra, for det er jo så sunt. Eller? 

Joa, nøtter er sunt det. Veldig sunt, faktisk. Mandler, som jeg viser på bildet over her, er proppfull av vitaminer, antioxidanter og fiber. Mandler er faktisk en av de beste kildene til vitamin E som styrker immunforsvaret og beskytter fettsyrene som ligger i cellemembranen mot oksidering. Noe annet som mandler (og andre nøtter) har mye av er fett. Og fett er sunt og fint, men det er også veldig kaloritett. 

"En håndfull" kan være så mangt. Får du i deg 10g/57,7 kcal som på det første bildet? Eller får du i deg 30g/173 kcal, som på bildet under?

30g i mine hender er ganske mye, men det ser mye mindre ut i større hender, så de hadde kanskje tatt 50g/288kcal - en liten frokost for mange. På bussen på vei hjem. Kanskje også midt på dagen og litt til kvelds? Da har du plutselig fått i deg nærmere 900 kcal for mye. 

Så jo, da, nøtter er sunt og fint, men vær forsiktig med mengden hvis vektnedgang er et mål. :)

Kilder:

http://ernaeringsportalen.no/mikronaeringsstoffer/vitamin-e/

http://www.matvaretabellen.no/almonds-06.107