Sticky sesam blåmkål

I går så fikk jeg streng beskjed om at skulle jeg fortsette å legge ut masse digg mat på instagram og snapchat så måtte jeg også bli flinkere på å legge ut oppskrifter. Og den første jeg skulle få lov til å begynne med var denne blomkål retten jeg la ut for noen dager siden. Jeg tar det til meg og lover å bli flinkere på oppskrifter, men husk å følge meg på snapchat (halatsoph) så du ser alle stegene der også! 

Denne oppskriften fant jeg ved en tilfeldighet. Vi har lenge brukt blomkål i indiske retter, men nå ville vi prøve noe nytt og kjøpte med oss et hode uten å helt vite hva vi skulle med det. Jeg søkte enkelt etter "cauliflower dishes" og dette var den første oppskriften som dukket opp. "Er du keen på asiatisk, da? Med blomkålen?", spurte jeg mannen. "Mmm", fikk jeg tilbake, så da var det bare å sette i gang. 

Oppskriften på engelsk finner du her. Jeg har brukt noen andre ingredienser, men det er minimale forandringer. 

Denne retten skal egentlig ha hvit sticky rice, men vi gikk for brun ris istedenfor. Det hadde absolutt ingenting å si for vår del, men hvis du vil ha hvit sticky jasmin ris så gjør du det altså. 

Vi spiser mye mat, så dette var nok til 2 personer her i hus, men oppskriften sier egentlig 4 pers. Litt uenig. 

Du trenger: 

 • 1-2 spiseskjeer rapsolje
 • 3,5dl usøtet soyamelk (vi brukte rismelk)
 • 2,5 dl fullkornsmel
 • ½ ts salt
 • ½ ts bakepulver
 • 1 stort hode blomkål, delt i små buketter
 • 1,25 dl soya saus
 • 1,25 dl lønnesirup (vi brukte agave sirup)
 • 1dl riseddik
 • 2 ts sesamolje
 • 2 ts fersk revet ingefær
 • 2 hvitløksbåter, knust
 • 1 ts sriracha
 • 1 spiseskje maismel
 • 1 dl kaldt vann
 • 2 stilker gressløk, delt opp (denne hoppet vi over)
 • bakte/stekte sesame seeds (vi spiste de uten å steke)
 • Din foretrukne ris (vi brukte brun ris)

Start med å sette på risen da denne, som regel, tar litt tid. Mengden, typen o.l. bestemmer du selv. Denne delen er ikke med i oppskriften. 

Forvarm ovnen til 250 grader. Gjør klar en stor lasagneform og smør denne med olje.

Del opp blomkålen i små buketter og ha i en stor bolle. Bland sammen bakepulver, salt,  mel og melk og hell over blomkålen. Pass på at de er helt dekket, uten å være skikkelig dynket. Dra hvis det er for mye. Hell bukettene over i lasagneformen og sett den inn i ovnen i 10 minutter. Etter 10 minutter tar de de ut, snur de og setter de inn i 5 nye minutter.

Når blomkålen er satt inn i ovnen de første 10 minuttene så blander du sammen soyasaus, sirup, riseddik, sesamolje, sriracha, ingefær og hvitløk i en liten panne. La småputre i 10 minutter. Mens den putrer blander du sammen kaldt vann og maismel. Hell over i soyasausblandingen når den har stått i 10 minutter. Ta den så vekk fra varmen.

Når blomkålblandingen har stått inne i de siste 5 minuttene tar du de ut ovnen og heller sausen over. Sett så tilbake inn i 3-4 minutter, til sausen har blitt litt sticky. 

Nyt maten! 

Helt til slutt; hvis vi skulle gjort en liten endring i denne retten så er det å legge til flere grønnsaker. Den smaker skikkelig autentisk asiatisk, men den mangler litt crunch. Vi likte den så godt at vi lager den nok igjen, men vi kommer til å ha asiatisk wok blanding med sukkererter o.l.