Tofukloss burger

Da jeg la ut prosessen for disse tofuburgerne  på Snapchat i går så fikk jeg mange snapper tilbake som spurte om jeg kunne legge ut oppskriften. 

Dette er rett og slett en tofukloss/blokk som er marinert lenge. Jeg smakte det for første gang i London fra en foodtruck som hadde "Spicy tofuburger", og jeg ble mildt sagt skuffet da jeg fikk en hvit firkant mellom to burgerbrød. Helt til jeg smakte den, selvsagt. 

Den var god, saftig og hadde MASSE smak. Ikke i det hele tatt sånn som tofuen jeg hadde laget hjemme var; kjedelig og smakløs. Og trikset jeg lærte av dem var at tofuen måtte presses lenge i forkant, så alt av vann kommer seg ut. Dette vannet hindrer nemlig at tofuen tar opp smak så det er et veldig viktig steg. Neste hemmelighet var å la tofuen marinere i mange timer, gjerne over natta. Så det er i utgangspunktet hele oppskriften!

Oppskrift til 4 personer (eller 2 VELDIG sultne personer)

2stk So Fine økologisk tofu
Grillolje med din favorittsmak - vi har kjøpt med BBQ og hvitløk.

Til innholdet i en hamburger anbefaler jeg: 

Vegansk majones
BBQ saus
Sriracha
Spinat
Løk
Reddik
Grønn paprika
Alfalfa spirer

Jeg bruker også et grovt rundtstykke som jeg deler i 2 til mine burgere da jeg ikke liker den veldig myke konsistensen til et klassisk hamburgerbrød, men det er opp til deg! 

Press tofuen i minst 3 timer. Jeg liker å legge den i en flat skål, med lik flat skål oppå så en gjeng med tunge bøker. Det finnes egne tofupresser som det kan hende vi investerer i etterhvert, men enn så lenge så funker tunge bøker. 

Hell ut vannet og del tofuen i to på langst slik at du har 4 like blokker. Legg grillolje i bånn av skålen og legg i de to første tofublokkene. Peis på med litt mer grillolje og legg de to neste blokkene oppå og hell mer olje over toppen. Mariner over natten i romtemperatur.

Forvarm ovnen til 200 grader og sett inn blokkene i 15 min. Etter 15 minutter så snus de og settes inn i 15 nye minutter. Gjør klar burgerbrød o.l disse siste 15 minuttene så det er klart. Stek gjerne blokkene i panne i et par minutter på hver side for å få en crispy overflate hvis ønskelig, men de er fint spiselige uten denne siste touch'n også. Unngå å bruke olje i panna da marinaden har nok olje i seg.

TIPS: Hvis du skal bruke tofuen i mindre biter til f.eks. en wok o.l. så del den opp allerede når du skal marinere så alle de små bitene får nok marinade på seg.