You are just so healthy!

I get the question "don't you ever eat anything unhealthy?" surprisingly often, as well as "you don't drink, right?". If I ask what they mean by unhealthy they usually answer "you know.. something yummy". I should be used to it by now, but I get surprised and ask why they ask - the answer is always the same "you're just so healthy all the time". 

Right. Healthy. Let's talk about that word and its meaning for a minute. The word healthy gets thrown around so much and I think we need to first agree on what it means before moving on. What does healthy mean to you?  

Here is what healthy means to ME: 

Healthy food to me is an abundance of vegetables, legumes, whole grains and fruit with minimal empty calories such as refined grains, sugar, oils and ingredients I don't know how to pronounce. 

A healthy body to me is a body that can do daily chores without getting tired or sick. I would like to be able to walk up the stairs without getting winded and have a grocery bag in each hand without thinking it's too heavy. I would also like to be able to walk for a long time without getting pains anywhere. I don't mind getting a cold once a year or so, but no more sickness than that. 

A healthy mind to me is a mind that can get through adversity without crumpling. A healthy mind lets me eat a greasy burger or a slice of chocolate cake without worrying about having gained a pound or not. A healthy mind also lets me walk out of the house without makeup on without worrying what other people think of me. A healthy mind lets me have discipline in the important things, but can also understand that it's OK to act a fool sometimes.

A healthy life to me is spending time with my loved ones and doing things I enjoy doing. It is to not get angry at the little things and to not let stress take over. To go on spontaneous outings and make sure my dogs have a wonderful life. To have a job I actually enjoy and only be around people that love and understand me. 

Do I have all these things? No, not at all, but I'm working hard to get them! For instance, I try not to crumble in the face of adversity, but I'm very good at taking things to heart and overthinking them. I might wander off into my own mind and ponder an issue for two days straight while being impossible to talk to, but I'm trying meditation to get rid of this. 

So yes, I eat very healthy 95% of the time, but the other 5% is unhealthy because I like fries, ice cream and nachos like everyone else and I don't like restricting foods. There is no such thing as no-food and yes-food in my vocabulary. As for healthy not being yummy and unhealthy being yummy = wrong. You must not have tasted all the amazing things you can do with veggies and fruit!  

_MG_0115.png

Jeg får spørsmålet "spiser du noen gang noe usunt?" overraskende ofte, i tillegg til "du drikker ikke, ikke sant?" og hvis jeg spør hva de mener med usunt så svarer de gjerne "du vet.. noe godt". Hvis jeg spør om hvorfor de spør så sier alle det samme "du er bare så sunn hele tiden". 

Sunn, ja. La oss snakke om det ordet et lite øyeblikk. Ordet sunt og usunt blir brukt ekstremt mye om dagen og det er tydelig at det er veldig forskjellig hva det betyr for folk. Noen mener at ketchup er sunt fordi det er laget av tomater (jeg tuller ikke), og at det kun er bunnen i en pizza som er usunn (alt det andre er jo grønnsaker?) mens andre mener at det kun er grønne salatblader som er sunt. Hva med gluten? Det er jo kjempeusunt.. eller? 

Hva betyr ordet sunt for deg?

Her er hva det betyr for meg:

Sunn mat for meg er store mengder med grønnsaker, frukt, nøtter, bønner, belgfrukter og grovt korn, og lite av tomme kalorier á olje, hvitt mel, sukker og ingredienser jeg ikke kan uttale navnet på. Gluten har jeg absolutt ingenting i mot og spiser det titt og ofte. Veldig mange tror at det å være veganer har noe med gluten å gjøre, men jeg forstår ikke helt hvor dette har kommet fra. Gluten kommer ikke fra dyr og har ingenting med det å være veganer å gjøre. Noen veganere spiser gluten og andre ikke, på samme måte som kjøttetere. 

En sunn kropp for meg er en kropp som kan gjøre mine daglige gjøremål uten å bli sliten, andpusten og syk. Jeg vil gjerne kunne gå i flere timer uten å vondt og jeg kan godt akseptere å bli smått forkjølet et par ganger i året, men ikke noe mer enn det. 

Et sunt sinn for meg er et sinn som ikke lar meg falle sammen i motgang, men som kjemper med alt man har. Et sunt sinn lar meg spise en burger eller annen usunn mat uten å gjøre meg redd for at jeg har lagt på meg en kilo eller ikke. Et sunt sinn lar meg dra hjemmefra uten sminke uten å være redd for hva andre vil si og mene. Et sunt sinn har disiplin der det er nødvendig, men som også kan være leken og spontan.

Et sunt liv for meg er et liv der mesteparten av tiden blir brukt med familie og venner, istedenfor skjermer og tastaturer. Å ikke bli sint for de små tingene og å ikke la stress ta over. Å gå ute i marka, på fjellet og å passe på at hundene mine får det beste livet jeg kan gi de. Å jobbe med noe som gjør meg lykkelig og å kun bruke min tid og energi på de menneskene som er glad i meg og vil meg vel. 

Har jeg alle disse tingene? På ingen måte, men jeg jobber hardt for å få det til! For eksempel så faller jeg lett sammen i motgang, da jeg tar ting veldig til hjertet, men jeg har alltid kommet meg gjennom selv om det ikke har vært så hyggelig rundt meg den tiden. I dag jobber jeg med meditasjon for å se om det hjelper.

Så svaret på spørsmålet "spiser du noen gang noe usunt?" er ja, absolutt. Jeg spiser sunt 95% av tiden, og de siste 5% er potetgull, iskrem, nachos og pommes frites som jeg nyter til de grader. Det finnes ikke ja-mat og nei-mat under mitt tak; her er alt lov selv om vi må passe litt på mengden og hvor ofte det spises. Og til dere som tror at sunn mat ikke kan smake godt så har dere gått glipp av masse! Det aller meste jeg lager smaker kjempegodt, selv om det er en miss her og der.