What's does a vegetarian, pescetarian and a vegan eat?

There are so many labels out there that people have started getting confused as to which label eats what. The labels haven't changed, they've always been like this, but as more people have stopped eating meat, more people have started using these frases and confusion has come. It's not uncommon to hear the frase "I know you don't eat meat, so I made something with fish for you". Or something along the lines of "you're vegetarian? But you eat chicken, right?"

Here is a list that explains it all. Print it out and hang it up on your refrigerator - especially if you work as a waiter or a chef. It is surprising how many people in the food industry have not cared to learn this. 

Meat is:
flesh/muscle from every single animal out there such as cow, chicken, turkey, fish and so on. 

Dairy/lakto is:
milk and products made with milk from other animals than ourselves such as cows and goats. This includes products such as yoghurt and cheese.

Egg/ovo is:
eggs and products that contain eggs such as mayonnaise. 

Carnivore/carnie
Meat-eater who also eats dairy and egg. 

Pescetarian
The only meat a pescetarian eats is fish, but they also eat dairy and egg. 

Vegetarian
This category is usually used for those who do not eat meat of any kind,  but they continue to eat dairy and egg, so they could also be called lakto-ovo vegetarian. However, there are sub-categories here such as: 

Lakto-vegetarian
Eats dairy, but not egg.

Ovo-vegetarian
Eats egg, but not dairy.

Vegan
Vegans do not eat meat, nor dairy or egg. However, if you only follow the vegan diet and not lifestyle, you can also call yourself "plantbased". The vegan lifestyle also includes staying away from all animal product such as leather, wool and fur. 

I hope that was easy to understand and that you have learned something new. If you meet someone now that says something like "I'm a vegetarian, but I sometimes eat fish", you can correct them by saying "then you're a pescetarian, not a vegetarian". 

Det har blitt så mange kategorier å plassere seg i matveien at det har begynt å bli forvirrende for folk. Eller, alle kategoriene har alltid eksistert og det har ikke endret seg, men nå er det så mange fler som plasserer seg i de at forvirrelsen har kommet. Det er ikke uvanlig å få høre fraser som "jeg vet du ikke spiser kjøtt, så jeg lagde noe med fisk til deg" eller "du spiser ikke kjøtt? men du spiser kylling, ikke sant?". Det er heller ikke uvanlig, selv etter at man har forklart at man ikke spiser melkeprodukter at noen kommer med et laktosefritt produkt til deg. 

Her er en liste som forklarer alt så du ikke lenger trenger å lure på hva som er hva. Print det ut og heng det på kjøleskapet - spesielt hvis du jobber som servitør eller kokk. Det er skuffende hvor mange i matbransjen som ikke har lært seg disse tingene. 

Kjøtt er: 
muskelvev fra alle levende dyr der ute som ku, kylling, fisk, sau o.l. 

Melkeprodukter (lakto) er:
melk og alle produkter som inneholder melk fra dyr som ku og geit. Dette inkluderer ting som yoghurt og ost. 

Eggprodukter (ovo) er: 
egg og alle produkter som inneholder egg f.eks. majones.

Kjøtteter/carnivore:
En person som spiser kjøtt fra alle dyr i tillegg til melk og egg.

Peskitarianer: 
En person som kun spiser fisk fra kjøttkategorien, i tillegg til melk og egg. 

Vegetarianer: 
En person som ikke spiser kjøtt, men spiser fortsatt melkeprodukter og eggprodukter. De kaln også kalles for lakto-ovo vegetarianer. Her finnes det underkategorier som:

Lakto-vegetarianer:
Spiser ikke eggprodukter, kun melkeprodukter.

Ovo-vegetarianer: 
Spiser ikke melkeprodukter, kun eggprodukter. 

Veganer: 
En person som verken spiser kjøtt, melkeprodukter eller eggprodukter. Å være veganer er en livsstil, så hvis du kun er veganer i matveien pleier dette å kalles for å være "plantebasert". De med vegansk livsstil holder seg nemlig unna alle produkter som kommer fra dyr, eksempelvis ull, skinn og pels. 

Jeg håper dette var enkelt og oversiktlig. Nå trenger du ikke lenger lure på hva som er hva. Møter du noen som sier de er vegetarianere, men at de noen ganger spiser fisk, så kan du rette på de og si at "da er du peskitarianer, ikke vegetarianer".