Why have we stopped walking?

_MG_7124-1.png

One of the things I have noticed more and more lately, is the fact that we have stopped walking. This was something we in Norway used to laugh at fat Americans on TV for doing (or not doing), but the lazy phenomenon has joined us here as well. Walking is such a great way of exercising and it brings nothing but benefits to you and your body. Benefits such as strengthening your heart and your lungs, reducing body fat and increasing your overall fitness. 

I wear a pedometer to watch my steps and on non-workout days (read: lazy) I end up walking around 5000 steps each day. Practically all of these steps come from walking my dogs, because my job has me sitting on my butt all day. Yesterday I decided to walk to work instead of taking the bus, and something that simple cranked that number up to 16000. That's 11000 more steps and around 500 calories, without working out! It was a beautiful sunny day, and I walked and walked with the Harry Potter audiobooks playing in my ears. 

If you google articles about walking, you'll see recommendations that people should try to walk at least 30 minutes each day. 30 minutes each day?! That's it?! The human body was made to run marathons, which is how we survived! My recommendation is to walk everywhere you can and at least 1,5 hours every day (around 10000 steps). This is easily achieved by for instance walking to work, or getting off the bus earlier than you need to, taking your kid to the playground further away ect. Most people will automatically say they don't have the time, but it's all about prioritizing. With 16 hours to each day (8 of the 24 is sleeping), there really is very little you don't have time for. 

En ting jeg har begynt å legge merke til er hvor lite vi går. Dette var noe vi lo av amerikanerne på TV for, men nå har denne late trenden kommet til oss også. Å gå fra Oslo S til Nationaltheateret var noe som pleide å være en selvfølge, men i dag handler det kun om det er bussen eller trikken som kommer først. Det er utrolig trist! Det å gå kommer med så utrolig mange helsegevinster, som styrking av hjerte og lunger, redusert kroppsfett og bedre helse generelt.

Jeg bruker en skritteller for å se av hvordan jeg ligger hver dag, og på late dager uten trening ender jeg opp på rundt 5000 steg. Dette kommer på disse dagene kun av turer jeg går med hundene. I går gikk jeg til jobben, og tallet endte opp på 16000 steg. Det er 11000 og rundt 500 kalorier, uten å trene! Og det mens jeg gikk en tur i solen og hørte på Harry Potter lydbøkene. Kjempedeilig og veldig enkelt.

Hvis man googler artikler om det å gå, så vil man se anbefalinger om å prøve å gå rundt 30 minutter daglig. Dette er en anbefaling som får meg til å le, og jeg kan ikke gjøre annet enn å anta at den er til late amerikanere. Så husker jeg at vi begynner å bli disse late amerikanerne, og jeg slutter å le. Min anbefaling er å gå minst 1,5t hver dag, som er rundt 10000 skritt. Og det gjør du ved å f.eks. gå til jobben, evt gå av bussen mange stopp tidligere, gå lenger tur med hunden din, ta med ungen på lekeplassen som er lenger unna o.l. Mange vil automatisk tenke at det ikke er noe de har tid til, men med 16 timer å bruke hver dag (8t søvn tatt vekk), så er det veldig lite du ikke har tid til.